In onze serie Gastschrijvers introduceren wij Marleen Verspoor en haar gastblog

Uitvaartwensen,

laat uw nabestaanden niet met vragen achter

Kort na het overlijden van een dierbare wordt de familie al snel gevraagd: wat zijn de uitvaartwensen, wie wilt u in kennis stellen van het overlijden en hoe doen we dat?

Veel mensen stellen het regelen van hun uitvaart het liefste maar uit met de opmerking “Ik ga nog niet dood, dus dat hoeft nog niet”. Dit zegt natuurlijk veel over de desbetreffende persoon, want wie zegt dat je dit soort zaken pas moet regelen als je dood gaat? Praten over de dood is ‘voor de meeste mensen nog steeds zéér belast(end) en komt maar moeilijk uit de taboesfeer.

Toch weten mensen vaak heel duidelijk wat ze niet willen, zeker als ze net een uitvaart hebben bijgewoond. Dan is het makkelijk om te zeggen wat je beviel en wat niet, maar om daar zelf wat over op te schrijven is vaak een brug te ver. Dat maakt dus dat als iemand onverwacht overlijdt, de familie vaak maar moet gissen. Soms weten ze zelfs niet eens of een begrafenis gewenst is of een crematie. Alleen dit al kan al familieruzie geven. Natuurlijk kan er in een mensenleven veel veranderen, dus ook de gedachte voor een uitvaart, maar ik vind het al mooi als mensen af en toe opschrijven wat ze in ieder geval niet willen en dat is al heel wat. Stelt u zich eens voor dat anderen je afscheid moeten invullen als je daar zelf wel ideeën bij hebt, maar die kunnen niet worden meegenomen in het hele plaatje omdat er niks van bekend is. Jammer toch? Iemand moet worden “uitgevaren” zoals hij of zij geleefd heeft is mijn mening. Stijf, vrij, grauw, kleurrijk, kunstzinnig en ga zo maar door, allemaal elementen die een afscheid zo mooi en bijzonder kunnen maken. Denk er maar eens over, en zorg dan ook dat dat papiertje niet pas achteraf gevonden wordt!!

Marleen Verspoor

 

Over onze gastschrijver:

Marleen Verspoor
Marleen Verspoor

Marleen Verspoor biedt met haar bedrijf Via Verspoor® nabestaanden praktische en discrete ondersteuning bij de boedelafwikkeling van een dierbare. Tevens stelt zij tijdens leven het persoonlijk Nalatenschapsdossier samen; dat document wat iedereen zou moeten hebben maar bijna niemand heeft – van banken en inlogcodes tot vindplaatsen en huisdieropvang.Hiermee wordt de boedelafwikkeling een stuk eenvoudiger omdat alle noodzakelijke gegevens al bekend zijn.

De kernwaarden van Via Verspoor:
Empathisch, discreet, zorgvuldig en betrokken.

Indien u meer informatie wenst over de werkzaamheden van Via Verspoor®
kunt u contact opnemen met:

Via Verspoor®
Engweg 18
1251 LL Laren
035 5313432

of per email: info@viaverspoor.nl

Valance Vos

Recommended Posts