Wat zet ik op de kerstkaart aan iemand die rouwt?

Deze vraag krijg ik regelmatig in deze tijd van het jaar. Hieronder vinden jullie tips en suggesties om tot een passende kaart te komen.

Tip: Kijk als eerste goed naar de afbeelding op de kaart en voorgedrukte kerst.
Iemand een gezellige kerst wensen die net een geliefde heeft verloren, het past niet

Verplaats je in de ontvanger van de kaart.
Wat zou ik willen lezen als ik iemand verloren had? En zou de ontvanger van de kaart dat ook willen lezen. Staat iemand wat verder weg, hou het dan kort en laat bijvoorbeeld in je kaartkeuze je betrokkenheid zien.

Noem de naam van degene die is overleden.
Soms zegt iemand: “Als ik de naam van…… noem, dan voelt het alsof ik de pijn weer oprakel.” Die pijn is er altijd. Als je die pijn erkent, maak je hem juist beter te dragen. Ontkennen of vermijden maakt de pijn groter. De meeste nabestaanden vinden het juist fijn om de naam weer even te zien staan.

Vermijd de “Het komt wel goed” , zeg in plaats daarvan bijvoorbeeld dat je aan iemand denkt
Hoe graag je ook zou willen dat het goed komt, je kunt het niet voorschrijven. Hetzelfde geldt voor ‘je zult het wel redden’ of andere invullingen. Je weet immers niet of het goed komt en of de ontvanger van je kaartje het zal redden. Aan een ‘Ik denk aan je’ of iets in die lijn heeft de ontvanger veel meer.

Vraag je af of je iets kunt aanbieden
Omdat mensen in rouw zoveel energie nodig hebben voor het rouwen, hebben ze voor het onderhouden van contact geen energie over. Misschien kun jij wel iets aanbieden. Dat is niet altijd gepast maar als je de ontvanger persoonlijk kent zijn er vele mogelijkheden. Bied iets aan dat je écht kunt waarmaken.

Gewoon een keer langskomen. Een middagje de kinderen meenemen, zodat een weduwe of weduwnaar even tijd heeft voor zichzelf. Een wandeling, naar de film, samen de foto’s van de uitvaart bekijken, nodig iemand uit om een hapje mee te eten of ga samen koken, iets dat past bij de ontvanger. Help diegene een paar weken daarna ook herinneren om ook écht iets te gaan doen.
En als je het niet bij voorbaat wilt invullen; vraag of je iets kunt doen en doe suggesties.

Weet je niet wat je moet schrijven op de kaart? Zeg dat gewoon.
Ook dat is goed. Het gaat erom dat je met aandacht je kaartje gekozen en geschreven hebt. Kun je geen woorden vinden om uitdrukking te geven aan wat je wilt zeggen, schrijf dat op.

kerst lichtje

Valance Vos

Recommended Posts